De LightCatcher: Meer natuurlijk daglicht in uw gebouwen, efficiënt en duurzaam
De LightCatcher maakt gebruik van een ingenieus systeem van spiegels en geavanceerde technologie om langer en meer natuurlijk daglicht in uw gebouwen te brengen.
Het is een ecologisch en kostenefficiënt alternatief voor traditionele lichtstraten of koepels. De LightCatcher levert overvloedig licht, groene energie en minimaliseert temperatuurschommelingen.

Hoe werkt de LightCatcher?
Basiswerking
De werking van deze daglichtkoepel is verrassend eenvoudig. Een gecoate lichtkoepel van polycarbonaat bevat een spiegel die met behulp van een gemotoriseerde arm naar het optimale lichtpunt roteert. Meestal is dat de zon, maar de spiegel kan zich ook richten naar andere punten aan de hemel, bijvoorbeeld wanneer de zon wordt bedekt door wolken of obstakels. Het daglicht wordt opgevangen, naar binnen gereflecteerd en vervolgens doorheen een lichtschacht gefilterd. Via prismatische lenzen wordt het licht uiteindelijk mooi diffuus in het gebouw verspreid.
Het resultaat? Tot 10 uur per dag minder of zelfs geen kunstlicht, terwijl de LightCatcher aangenaam daglicht binnenbrengt. Met slechts een dakopening van 1,6 m² kan je afhankelijk van de plafondhoogte tussen 60 en 120 m² vloeroppervlak verlichten.
Energievrij en volledig autonoom
De LightCatcher werkt volledig autonoom, zonder bekabeling of extra energiekosten. Een gepatenteerde sensortechnologie, gekoppeld aan een microcontroller, stuurt de spiegel aan zonder stroom te gebruiken. Dit systeem wordt gevoed door een geïntegreerd zonnepaneel, waardoor de LightCatcher volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet functioneert. Zo maximaliseert de LightCatcher via een minimale dakopening de instroom van daglicht op een duurzame manier.
Ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Gent
EcoNation ontwikkelde de LightCatcher in samenwerking met de Universiteit Gent, en het product is wereldwijd gepatenteerd. Het is de enige daglichtkoepel die voldoet aan de "Best Beschikbare Technologie"-normen. Hiermee overstijgt de LightCatcher de strengste Europese eisen op het gebied van lichtefficiëntie, diffusie, thermische isolatie en circulariteit in de productieketen. Dit vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk van uw gebouw, maar verhoogt ook het welzijn van bezoekers en werknemers.
Waarom LightCatchers?
Voordelen van de LightCatcher
Dit is het sterkste en belangrijkste argument voor daglicht. Natuurlijk daglicht heeft een enorme impact op welzijn en kan niet in ROI worden uitgedrukt. Het bevordert de gezondheid en heeft een positief effect op onze stemming. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat de aanwezigheid van daglicht de werkprestaties verbetert, de concentratie verhoogt, de efficiëntie bevordert en het absenteïsme verlaagt.
En het beste? Daglicht is gratis én overvloedig aanwezig.
De LightCatcher is ontworpen om met minder en kleinere dakopeningen aanzienlijk meer daglicht in gebouwen te brengen.
Door slechts 2% van uw dakoppervlak uit te rusten met LightCatchers, transformeert u uw binnenruimte compleet.
Meer daglicht via minder dakopeningen, gecombineerd met uitstekende thermische isolatie, maakt de LightCatcher tot de meest energiezuinige daglichtkoepel op de markt.
Dit bespaart verwarmingskosten in de winter en voorkomt oververhitting in de zomer. Gedaan met het dichtkalken of afdekken van te hete lichtstraten tijdens de warme zomermaanden!
Een onverwacht voordeel van diffuus daglicht ontdekten we dankzij feedback van een klant: in productieomgevingen met sensorgestuurde machines veroorzaakte de inval van direct zonlicht storingen.
Dankzij de dubbele breking van het daglicht door de prismatische lenzen komt het via de LightCatcher diffuus en gelijkmatig binnen, wat zorgt voor een optimale lichtspreiding.
Hoe behoudt de LightCatcher zelfs na 10 jaar nog dezelfde lichtintensiteit?
Een zelfreinigende beschermlaag op het polycarbonaat voorkomt vergeling en vermindert vuilophoping.
De bolle vorm voorkomt dat regenwater en stof zich ophopen, waardoor het vuil eenvoudig wordt afgevoerd.
Dankzij deze eigenschappen blijft de LightCatcher jarenlang efficiënt werken zonder schoonmaakbeurten.
De bolvormige koepel in polycarbonaat scoort uitstekend in hageltesten, en wordt als volledig valveilig beschouwd: Mocht iemand per ongeluk op de LightCatcher vallen, zou de schade voor zowel de LightCatcher als de persoon in kwestie enorm meevallen: de LightCatcher zou in de meeste gevallen eventjes licht indeuken en daarna zijn oorspronkelijke vorm aannemen.
Superveilig dus.
De LightCatcher wordt vanop het dak geïnstalleerd en werkt volledig zelfstandig, zonder externe stroomvoorziening. Een batterij, aangedreven door zonne-energie, bestuurt de motor en maakt het systeem compleet zelfvoorzienend.
De LightCatcher bestaat uit losse componenten die tijdens de installatiefase zelf op het dak worden geassembleerd. Dit houdt omgekeerd ook in dat alle materialen opnieuw weer makkelijk van elkaar te scheiden zijn.
De gebruikte materialen, van de stalen lichtschacht en polycarbonaat lenzen tot de metalen spiegel en technologiebrug, zijn recycleerbaar en herbruikbaar.
De nieuwste generatie LightCatchers is robuust, volledig geïntegreerd en ontworpen voor eenvoudige installatie.
Een klein team kan het systeem snel en eenvoudig vanaf het dak monteren, wat kansen biedt voor dakwerkers die meer willen bieden dan alleen isolatie en dakbedekking.
Hierdoor is de LightCatcher ideaal voor wereldwijde export.
De LightCatcher is geschikt voor allerhande gebouwen. Ontdek ze hier en filter volgens gebouwtype.
De LightCatcher is perfect voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en kan worden geïnstalleerd op platte en licht hellende daken. Bij nieuwbouw kan de optimale plaatsing al in de ontwerpfase worden meegenomen. Bij een retrofit op bestaande daken wordt rekening gehouden met bestaande infrastructuur, zoals sprinklers, PV-installaties en airco’s.
LightCatcher 2.0: Innovatie in Daglicht
Sinds de introductie in 2009 heeft de LightCatcher continu verbeteringen ondergaan. Dankzij samenwerking met diverse onderzoeksinstituten blijft het systeem toonaangevend in daglichtoplossingen.
De belangrijkste innovaties van de nieuwste generatie LightCatchers:

- Robuustere motoren voor betere prestaties.
- Geïntegreerde behuizing voor de technologie en het zonnepaneel.
- Een zelflerend algoritme, ontwikkeld door Flanders Make, waarmee de spiegel zich bij aanvang van de dag automatisch oriënteert op het ideale startpunt.
De LightCatcher combineert innovatieve technologie met duurzaamheid en biedt ongeëvenaarde prestaties en flexibiliteit in ontwerp.
Ontdek de LightCatcher en transformeer uw gebouw vandaag nog.
Internationale awards en erkenningen
- Winnaar van de European Business Awards for the Environment in 2014
- Agentschap Innoveren en Ondernemen: Best Beschikbare Technologie voor renovatie van gebouwen
- Bloomberg New Energy Finance: uitgeroepen tot Bloomberg New Energy Pioneer in 2013
- Finalist Zayed Future Energy Prize in Abu Dhabi in 2013 en 2014
- Technology Pioneer van World Economic Forum in 2014
- Nominatie voor de Sustainia Award in 2014 in Kopenhagen. Econation staat opgenomen in de Sustainia 100
- Momentum for Change: Erkenning tijdens de VN Klimaattop in Peru tijdens de Lighthouse Activity Awards







Onze onmisbare R&D technologiepartners:

WTCB
Dieudonné Lefèvrestraat 17
1020 Brussel
België
www.wtcb.be

Universiteit Gent
St. Pietersnieuwstraat33
9000 Gent
België
www.ugent.be

Sirris
Bd. A. Reyerslaan 80
1030 Brussel
België
www.sirris.be

Flanders Make
Celestijnenlaan 300
3001 Heverlee
België
www.flandersmake.be

Groen Licht Vlaanderen
Gebroeders De Smetstraat 1
9000 Gent
België
www.groenlichtvlaanderen.be

Labo Lichttechnologie
Gebroeders De Smetstraat 1
9000 Gent
België
www.lichttechnologie.be

TEN (The Engineering Network)
Zandbergstraat 19
8500 Kortrijk
België
www.tengroup.be

Vito NV
Boeretang 200
2400 Mol
België
www.vito.be